(Видео) Млад талентиран тенисер од Струмица успеа да ги измами новинарите

До ден денешен останаа нејасни мотивите на младиот струмичанец Дарко Грнчаров, кој успеа да убеди домашни и странски новинари и медиуми дека е македонскиот Новак Ѓоковиќ. Со медали и признанија пред медиумите зборувал за успесите што ги постигнал како надежен тенисер, за по некое време да се покаже дека е тоа меур од сапуница. Со тоа ја стави на тест новинарската професија, која падна на тестот на дезинформации. Секако, треба да се има во предвид дека ова се случува во периодот 2016 – 2017 –та, кога и свеста за дезинформациите беше многу помала од денеска и кај новинарите и кај јавноста.

Во видеото, споделуваме искуства и ставови на тројца новинари на тема дезинформации.