Говор на омраза во емисиите во живо

Емисиите во живо, особено популарни кај граѓаните со нивно учество како слушатели или гледачи, донесоа нов предизвик за македонското новинарство, а тоа е соодветно да одговори на говорот на омраза, но и дезинформациите, што намерно или случајно се шират. За своето искуство од овој тип на емисии со Габриела Додевска разговара новинарот Столе Наумов, долгогодишен водител на емисија „Стадион“ на Канал 77. Столе вели дека е многу значјано новинарот навремено да го предупреди ако треба и прекине учесникот во емисијата доколку уппотреби говор на омраза и да биде доволно едуциран и информиран за да препознае дезинформација и на тоа укаже.

Видеото е изработено во рамките на јавната кампања #дезинформации на ЗГ „Медиа плус“ – Штип