(видео) „Нашата планета што гори“ – видео предупредување за последиците од климатските промени

Со повик за будење на Денот на Кејп Таун, еден од најголемите независни медиуми во Јужна Африка „Дејли Маверик“ пред три години ја започна иницијативата „Нашата планета што гори“. Оттогаш, специјализираниот новинарски тим за известување за климатски кризи го привлече вниманието, прикажувајќи ги последиците од директниот судир меѓу лошото владеење и климатските промени.

„Моравме да признаеме: ја прегреваме планетата – и време беше да направиме нешто околу тоа“, оценува „Дејли Маверик“.

И така беше преземена заложба дека „ќе се концентрираме на директниот судир меѓу лошото владеење и климатските промени“ и ќе покажеме како земјата се преобликува со овој феномен.

За „Дејли Маверик“: е еден од најголемите независни медиуми во Јужна Африка и еден од најпочитуваните. Основана во 2009 година како старт-ап од пет лица, таа прерасна во организација со повеќе од 120 вработени во време кога бројот на новинари во земјата е намален за половина. Нејзината визија е „одбрана на вистината“, управувана од мисијата која има намера да им обезбеди на своите читатели „да знаат повеќе“ и „да знаат подобро“.

Видеото е резултат на тие напори: