За помалку од пет дена вработените во Хипотекарна банка собраа 100.000 евра

За помалку од пет дена, скоро 100.000 евра се собрани на платформата креирана од вработените во Хипотекарна банка, за поддршка на лекарите кои се борат против коронавирусот во Црна Гора, се вели во твитот на Владата на Црна Гора.

„Тие поставија цел од 50,000 евра за поддршка на медицинските лица и потоа го надминаа истиот ден“, рече владата. Со аплауз до сите вработени во услужната индустрија, а особено гласно за оние кои се занимаваат со здравјето на сите нас, тимот на вработените во Хипотекарна банка ги повикува граѓаните сите заедно да помогнат да се спречи понатамошното ширење на вирусот.

„За таа цел, формирана е мрежна платформа за да се соберат средства за набавка на заштитна опрема за сите храбри здравствени борци! Со лансирање на платформата во соработка со тим инженери од ФЛЕКА, но и со првата донација на платформата, тимот на вработените во хипотекарната банка иницира акција за прибирање средства во износ од 50.000 евра за набавка на заштитни ракавици, маски и друга потребна опрема. Сите собрани средства ќе бидат уплатени на сметката на Националното координативно тело за заразни болести на Црна Гора “, рекоа тие.

Некој се бори со работа директно со пациентите со корона вирус, некој друг издавајќи им лекови на болните и нивните блиски, некој услужувајќи во прехрамбените објекти, додека повеќето треба  да бидат социјално одговорни и да останат изолирани во своите домови.

Извор: РТЦГ