Измами кои демнат во онлајн пространството

Photo by Visual Content on Foter.com / CC BY

Социјалната изолација за време на епидемијата ја наложи потребата за адаптирање кон работа од дома. Средбите со колеги и партнери се одвиваат виртуелно, при што се користат работните, но и лични уреди, и интернетот од домашите вајфај мрежи. Со тоа се појавуваат и нови проблеми со сигурноста, кои треба да се имаат предвид. Хакерите ја злоупотребуваат моменталната ситуација и напаѓаат корисници преку различни техники.Бугарската фондација „Работилница за граѓански иницијатива“ укажува на внимание на повеќе сигурносни закани.

Лажни пораки

Ова е еден од главните начини да се пробијат компјутерите и системите. Тие охрабруваат одредени активности, како што се кликнување на линк или преземање и отворање прилог. На овој начин е инсталиран малициозен софтвер. Целта е да се добие пристап до чувствителни информации поврзани со организациски или дури и лични податоци.

Совет: Внимавајте на сомнителни е-пошта, атипични содржини, правописни грешки. Не верувајте на пораки од недоверливи извори кои даваат информации за COVID-19. Не отворајте линкови од такви извори.

Во моментот има многу измами поврзани со COVID 19 и други видови измами

1.Измами за апликации – Измамниците создаваат и манипулираат со мобилни апликации дизајнирани да го следат ширењето на COVID 19. Преку злонамерен софтер ги компромитираат уредите и личните информации на корисниците.

  1. Добротворни измами:Измамниците собираат донации за лица, групи и области, засегнати от COVID-19
  2. Измами за третман: Лажни лекови, вакцини и совети за неодобрени третмани за COVID-19 се продаваат. Сомнителните лица се претставуваат за национални и глобалните здравствени организации. Потоа ве измамиле во преземање на малициозен софтвер или обезбедување лична идентификација и финансиска информација.
  3. Измама за испорака: Измамниците создаваат лажни продавници, веб-страници, сметки за социјални медиуми и адреси на е-пошта што тврдат дека продаваат медицински материјали. Кога потрошувачите се обидуваат да направат нарачка, можно е тие да не ја добијат нарачката, но да ги загубат своите пари.
  4. . Телефонски измами Измамниците исто така, контактираат со луѓе преку телефон и е-пошта, преправајќи се дека се лекари и болници, кои лекуваат пријател или роднина за COVID-19 и бараат исплата за овој третман.
  5. Инвестициска измама: Нудат промоции преку Интернет во разни социјални медиуми, тврдејќи дека производите или услугите на јавно трговските компании можат да го спречат, откриваат или лекуваат COVID-19 и дека акциите на овие компании драматично ќе се зголемат како резултат.Најдобар начин да се заштитите себе си и вашата организација од закани за фишинг е да го едуцирате вашиот персонал за тоа како да ги препознаете и да ги заштитите.

Кликнување на малициозен софтвер

Идентификувани се неколку лажни карти за следење на дистрибуција COVID-19 ширум светот кои ги инфицираат компјутерите на луѓето со малициозен код со кликнување на сликата за да ја отворат.

Никогаш не кликајте на сомнителна слика во реклама, е-пошта или следете врска. Ова важи и за веб-страниците и секогаш е мудро да ја проверите безбедноста на URL-то со доверлив сертификат. Во повеќето прелистувачи, ако видите црвена линија преку заклучувањето, ова укажува дека страницата е необезбедена и може да содржи малициозен софтвер.

„Работилница за граѓански иницијатива“