Колачиња

Што е колаче?

Колаче е информација која се зачувува на Вашиот компјутер од страна на веб страницата што ја посетувате. Колачињата обично ги зачувуваат Вашите поставки, поставките за веб страната, како што се префериран јазик или адреса. Подоцна, кога повторно ќе ја отворите истата веб страница, интернет пребарувачот ги испраќа назад колачињата кои припаѓаат на таа веб страница. Ова овозможува страницата да прикажува информации кои се прилагодени на Вашите потреби.

Колачињата може да зачуваат широк спектар на информации, вклучувајќи лични податоци (како што е Вашето име или e-mail адреса). Сепак, овие податоци може да бидат зачувани само ако Вие тоа го овозможите – веб страниците не можат да добијат пристап до податоци за кои Вие не сте им дале одобрување и не можат да пристапат до податоците во Вашиот компјутер. Процесот на зачувување и испраќање на колачи Вам не ви е видлив. Сепак, можете да ги промените Вашите поставки во интернет пребарувачот за да можете сами да бирате дали барањата за зачувување на колачиња ќе ги прифатите или одбиете, или пак ќе ги избришете веќе зачуваните колачиња автоматски при затворање на интернет пребарувачот и слично.

Како да ги оневозможите колачињата?

Со исклучување на колачињата одлучувате дали сакате да се зачувуваат истите на вашиот компјутер. Cookie поставките можат да се контролираат и конфигурираат во вашиот интернет пребарувач. За информации во врска со поставките за колачиња, изберете го интернет пребарувачот што го користите. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 • Opera (страница на англиски јазик) • Safari (страница на англиски јазик) Ако ги оневозможите колачињата, и понатаму може да ја отворате страницата MMS.mk, но некои нејзини опции нема да Ви бидат достапни.

Што се привремени колачиња?

Привремени колачиња или колачиња за сесија се бришат од компјутерот по затворањето на интернет пребарувачот. Со нивна помош, веб страните зачувуваат привремени податоци, како што се ставките во вашата кошничка за купување.

Што се постојани колачиња?

Постојани или зачувани колачиња остануваат на компјутерот и по затворањето на интернет пребарувачот. Со нивна помош, веб страниците зачувуваат податоци како што се име на корисник и лозинка, така што нема потреба одново да се најавувате при секоја посета на одредена веб страница.

Што се колачиња од прва страна?

Колачиња од прва страна доаѓаат од веб страници кои ги гледате, а истите може да бидат постојани или привремени. Со помош на тие колачиња, веб страниците може да зачувуваат податоци кои повторно ќе се употребат во текот на следната посета на истата таа веб страница.

Што се колачиња од трети страни?

Колачиња од трети страни доаѓаат од реклами од други веб страници (како што се pop-up или други реклами) кои се на веб страната што ја гледате. Со помош на тие колачиња, веб страниците можат да ја следат Вашата активност на интернет за маркетиншки цели.

Дали MMS.mk користи колачиња?

Да, со примарна цел нашата веб страница да Ви овозможи подобро корисничко искуство.

Какви колачиња користи MMS.mk и зошто?

Привремени колачиња (Session cookies) – при отворање на содржините, коментирање, аплицирање на огласи и сл.  (работи кои мора да ги направите кога се најавувате со своите податоци на веб страницата).

Трајни колачиња (Persistent cookies) – за функционалности како што се “Запомни ме” при најавување.